Thema Pasen

Thema Pasen in de klas.Een 2de keer langs in de 2de kleuterklas van de GO! te Maldegem. Op 19 maart en 20 maart mocht ik het thema Pasen inleiden in de kleuterklas te Maldegem. De kleuters waren enthousiast over mijn komst en we gingen samen snel aan de slag voor een liedje te leren over de paashaas natuurlijk.


DAG 1: dagthema: de paashaas.

Activiteit 1: Aanleren van het liedje: De paashaas

Bron: Kinderliedjes.info

Het zingen van het lied vonden de kleuters heel leuk om te doen. Al snel konden ze het liedje meezingen en na het enkele keren voorzingen en voorspelen op de blokfluit hebben we het liedje ook echt gespeeld 1 kleuter was het konijn en verstopte het eitje en dan mochten alle kindjes zoeken waar het lag.
http://www.youtube.com/watch?v=foBWDhOqxNo&gl=BE


Activiteit 2: Een verhaal met prenten over de paashaas.

Wie is de paashaas, wat doet hij, hoe maakt hij de eitjes,... Ja de kleuters kwamen het allemaal te weten aan de hand van een verhaal met prenten die voorgelezen werd. De kleuters vertellen nadien het verhaal enthousiast na van wat de paashaas gedaan heeft met Pasen. Het verhaal bestond uit 6 grote A3 prenten.
Prent 2 van het verhaal
Prent 3 van het verhaal
Prent 5 van het verhaal
Enkele foto's van de prentenGebaseerd op het boek: Slegers, L. (2008) Piep, het is Pasen!. Hasselt- Amsterdam: Clavis.

Activiteit 3: Bewegingsomloop eitjes rondbrengen voor de paashaas.

Na de middagpauze hadden we een brief gekregen waarin stond:

Beste vrienden
Ik heb een zeer groot probleem ik zal niet in tijd klaar zijn met het uitdelen van de eieren. En ik heb jullie hulp nodig! Willen jullie mij helpen en de eitjes uitdelen?
De paashaas.

De kleuters waren natuurlijk dol enthousiast en gingen aan de slag als hulpje van de paashaas. Nadat de spieren opgewarmd waren liepen ze onder, op, naast,... materialen en gingen zo volledig uit de bol. Ze moesten we heel voorzichtig zijn dat het eitje (pittenzak) niet viel natuurlijk want anders was het stuk. Na even zweten en afzien hebben ze hun goede vriend geholpen en was de paashaas toch in tijd klaar.

Activiteit 4: Paasboom versierspel

Nadat we een hele dag leuke spelletjes gespeeld hadden was onze paasboom nog niet versiert. Dus gingen we aan de slag en namen we de paaseitjes, paasversiering erbij. We hebben het versiert aan de hand van een prent die 1 kleuter moest uitbeelden. De andere kleuters moesten het raden. Als ze het juist hadden mocht de kleuter die de prent uitgebeeld had een eitje in de boom hangen en de kleuter die geraden had ook wat er uitgebeeld werd. Wat was dit grappig want er waren kindjes  die een paashaas, ei, paasmandje,... En na alle het uitbeelden was onze boom mooi versierd.


Een paasboom

Hoekenwerk

Tijdens het hoekenwerk werd er ook flink gespeeld want wat was er veel te beleven die dag. Want in de knutselhoek gingen bruine soorten papier knippen en daarna op de paashaas naar keuze kleven. In de spelletjeshoek lag er een paasdomino om mee te spelen. Ook in de manipulatiehoek gingen ze al snel aan de slag met de plasticine en hiermee konden ze een paashaas maken. De poppenhoek was de kamer van de paashaas geworden die moest heel goed verzorgt worden want na het vele werken had hij wel een beetje honger. En als laatste in de bouwhoek mochten werd er een paashaas gemaakt met duploblokken.
1 van de 3 paashazen in het klein die de kleuter konden bekleven.DAG 2: dagthema: de paaseieren.

Nadat we gisteren kennis gemaakt hadden met de paashaas gingen we de tweede dag kijken waar de paaseieren vandaan komen? Dit dagthema werd ingeleid aan de hand van een zoekplaat.

Activiteit 1: Zoekplaat de eieren

Een brief? Ja weeral een briefje van de paashaas hij heeft onze prent verstopt we moeten samen eerst de puzzel maken en daarop staat de plaats waar de zoekplaat ligt. Al snel hadden we de zoekplaat gevonden want in de klas zaten kleuters die heel goed konden puzzel. 
Zoekplaat

Activiteit 2:Wij tellen de eieren

Dit lesje was een getalbegrip voor kleuters ze mochten eerst en vooral rondlopen op de muziek in de zaal wanneer de muziek gestopt werd moesten de kleuters zo snel mogelijk in een hoepel gaan staan maar ze moesten goed kijken want er werd een getalbeeld de lucht gehangen en met zoveel vrienden moesten ze in de hoepel staan. Bij de abstracte fas kregen alle kleuters een prent van een eitje nu moesten ze kijken naar het getalbeeld en het aantal eitjes in de hoepel leggen. En snel had ieder 'paasmandje' de juiste aantal eitjes.

Naar idee van: Bernaert, P. (2012) Proefles wiskunde. De regenboog: Brugge.

Activiteit 3:We onderzoeken een ei

Vandaag hebben een we een echt ei onderzocht: hoe ziet het eruit, hoe ruikt het,... Dit kwamen we allemaal te weten door het zelf te onderzoeken. Eerst hebben we de buitenkant waargenomen en daarna hebben we de binnenkant en het eitje waargenomen. Nadat we het ei van dichtbij bekeken hadden, hebben we gekeken welke weg het ei aflegt voor hij uit de kipt komt en dat was een heel leuke evolutie die de kleuters nadien ook helemaal alleen konden na kleven op de grote prent.
Eieren
De weg van het ei.

De 5 stappen die het ei aflegtActiviteit 4:Wie vindt het eitje.

Een paasei verstoppen en daarna naar zoeken was een heel leuk spel. Zo werden de begrippen warm en koud toegepast. De kleuters hadden ervaring met het spel. Hoekenwerk

In de knutselhoek mochten de kleuters een mandje schilderen, die daarna aan de paashaas geniet werd die de kleuters gisteren gemaakt hebben. Zo hadden we een leuk paasmandje. Ook in de andere hoeken was er weer veel te doen namelijk een eierpuzzel in de spelletjeshoek, in de manipulatiespelen lagen er plastieken paaseieren verstopt die de kleuters konden zoeken en terug verstoppen. In de het huis van de paashaas mochten de paaseitjes rondgedeeld worden. Ook in de taal- en denkhoek werd er veel gespeeld de zoekplaat van deze morgen mochten de kleuters nog eens kijken en het spelletje hiervan spelen. De laatste hoek, namelijk in de bouwhoek lagen er decoratietakken waarmee de kleuter een nest kon maken voor de eieren.
Eierpuzzel van 4, 6 en 8 stukkenNog tips of ander ideetjes: Laat gerust een reactie achter!

2 opmerkingen:

 1. Hey Katia

  Superleuke dingen :)
  Waar heb jij die eieren van de eierpuzzels gevonden? Ik vind er zelf praktisch geen met een duidelijke print.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey!

   De eieren heb ik zelf gemaakt met gekleurd papier.
   Bedankt voor mijn blog te bezoeken!

   Verwijderen